A világhírű cirkusz története

Az Eötvös család története úgy kezdődött mint egy mesebeli történet.
1889 tavaszán egy Cseh cirkuszdinasztia a Winiczki család nagymagyarországra utazott vándorcirkuszával.

A család gyönyörű büszkesége a 17 éves Johanna műlovarnőként kápráztatta el a nagyérdemű közönséget. Egyik előadásukra egy nemesi származású ifjú báró Eötvös Ferencz is belépőt váltott a cirkuszba.

A lovasmutatványokban jártas fiatal kadét csodálattal szemlélte a szépséges hajadon produkcióját és szívében lángra gyúlt a szerelem. Johannának imponált az ifjú arisztokrata közeledése és Ferencz törekvései sikerrel jártak, elhódította a leány szívét. Az ifjú báró szülei ellenezték eme rangon aluli frigy lehetőségét és minden lehetséges módon próbálták meggátolni azt. De nem volt mit tenni!

A szerelem erősebb volt a szülői akaratnál. A fiatalok titokban összeházasodtak és Eötvös Ferencz báró otthagyva rangot, vagyont a cirkusszal tartott.
Az öreg báró tajtékzott dühében fiát pedig kitagadta. A sors iróniája, hogy eme nagymúltú nemesi család férfiágon kihalt, egyedüli leszármazottaik a cirkuszos Eötvös család. Ferencz gyorsan alkalmazkodott új életéhez, eleinte lovas produkciókkal később pedig drótkötél egyensúlyozoként lèpett fel a porondon.

Házasságukból három gyermek született de kettő Eötvös József és Eötvös Ferencz István még csecsemőként az akkoriban gyógyíthatatlan betegségnek számító torokgyík áldozataivá váltak.

A legkissebb gyermek Eötvös Nándor Aladár 1894-ben született. Nándor ügyes akrobata és kiváló zenész volt.

Gyermekkorát beárnyékolta édesapja korai elvesztése aki nyomtalanul eltűnt miután elindult az egyik soron következő város területbérlését intézni. 

 

Soha nem derült ki, hogy mi történhetett vele, a legvalószínűbb, hogy valamilyen baleset érte vagy útonállók tàmadtak rá. A gyermek hamar ráébredt arra, hogy a saját lábára kell állnia, ha érvényesülni akar a világban.

Ez sokszor hasznára vàlt későbbi életében. Ifjúkori éveit nagyapja Joszi Vinicki cirkuszában töltötte. 1914-ben Nándor húsz éves volt amikor kitört az I. Világháború és élete gyökeresen megváltozott. Besorozták katonának és négy évig harcolt a fronton. A háború befejezése után leszerelt és elindult megkeresni a családjàt. De nagyapja cirkuszából semmi sem maradt, édesanyja és testvérei pedig mélyszegénységben tengődtek.

A nagyapja már nem élt így ő lett a családfő. Spórolt pénzéből vásárolt egy ponyvát és saját kezüleg varrt egy cirkuszi sátrat. Megszerezte a cirkuszhoz szükséges felszereléseket és 1920 tavaszán megindította saját cirkuszát az Eötvös Cirkuszt.

Ezzel a produkcióval a Vatikánban is felléptek 1979-ben és személyesen II. János Pál Pápa gratulált nekik.

1997-ben gyermekeivel megalapította a Fantázia Cirkuszt,

Ugyanebben az évben megnősült az ifjú ara Csapó Julianna szintén cirkuszos lány volt. 1921-ben megszületett első gyermekük Eötvös Gábor a későbbi világhírű zenebohóc. Az évek múltak születtek az újjabb gyerekek Ferenc, Elvira, György és Emília. Az üzlet is beindult Nándor kezdte megalapozni a cirkusz hírnevét. 1936-ban megözvegyült, egyedül maradt öt gyerekkel.

1939-ben újraházasodott, újdonsült felesége Picard Elza 23 évvel volt fiatalabb nàla. Újjabb gyermekáldás következzett 1940-ben jött József aztán Éva, Katalin, Cecília, és Edith. Mindeközben a II. Világháború nehézségeivel is meg kellett küzdeniük. Ezekben az években kezdődött Gábor karrierje aki miután feleségül vette a szintén a Picard családból származó Mariskát és megszülettek gyermekeik Manyika, ifj. Gàbor és Tibor, hamarosan világhírnévre tett szert produkciójával melynek legendás szállóigéje a Van Mááásik!

 

Ezzel a műsorrszámmal a világ számos országában óriási sikert aratott és nagy hírnevet szerzett az egész családnak. 1950-ben bekövetkezett a katasztrófa. Megkezdődött az államosítás! Az Eötvös cirkuszt is államosították egy lakókocsi kivételével mindent elvettek. Nándor elhelyezkedett a Győri vagongyárban, hogy a családnak megélhetést biztosítson.

 

Kisfia a tízéves József is próbàlt egy kis plusz pénzt keresni, hogy a csalàd jobban élhessen. Télen a nagy hidegben szenet hordott a házakba. Igaz a mondás, hogy a baj nem jár egyedül 1951-ben elhunyt Nándor édesanyja Vinicki Johanna a műlovarnő, majd egy évre rá tüdőgyulladás következtében a legkissebb gyermek a mindössze két éves Aladárka is felszált az angyalok közé. Sok rossz után jónak kellett következnie, megszületett Paula majd nemsokára rá ifj. Nándor.

1955-ben járunk az Eötvös cirkusz már ismét üzemelt miután Nándor össze tudott hozni annyi pénzt, hogy újra megnyissa az Eötvös Cirkuszt. Az ötvenes-hatvanas években immár a gyerekek segédletével aktívan működött a csalàdi vállalkozás. Nándor első házasságából való idősebb gyerekei már maguk is családot alapítottak és a maguk útját járták. Többen beléptek az addigra már pár éve működő állami cirkuszhoz a MACIVÁHOZ és artistaként próbáltak szerencsét. Gábor sikert sikerre halmozott zeneszámával melyet feleségével és gyermekeivel adott elő. Jászai Mari Díjjal és Érdemes Művész díjjal is kitüntették valamint a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adomànyozták neki és Erzsébetváros Díszpolgàrává is avatták. 1965-ben a svàjci Knie cirkusznál személyesen Charlie Chaplin is gratulàlt neki.
Az ifjabb testvérek is bontogatták szárnyaikat, különböző számokkal léptek föl a családi cirkuszban. Lábuk előtt hevert a világ, előttük volt az élet és úgy döntöttek világot szeretnének látni.

 

Szeretnél részese lenni a varázslatnak?

Megkezdődött az Eötvös testvérek karrierje jobbnál jobb cirkuszokban mutatták be tudásukat mig végül eljutottak Európa legnagyobb cirkuszához az olaszországi Amarican cirkuszhoz. Tizenhat évig voltak ennél a cirkusznál szinte már családtagok lettek. Közben József húgai férjhez mentek ő maga pedig megnősült, felesége Krei Mária aki ugyancsak régi cirkuszos családok sarja volt. Két gyermekük született Susy  és Loránd. Sajnos 1973 decemberében, két héttel Loránd születése előtt 79 éves korában meghalt Eötvös Nándor Aladár az Eötvös Cirkusz Alapítója. Ifj. Nándor miután elvégezte az Állami Artistaképző iskolát, bátyjával Józseffel megalapították az Erlinxton’s gumiasztalakrobata csoportot melyel 1979-ben mindmáig egyedüli magyar producióként felléptek a Vatikánban II. János Pál pápa előtt. 

 

A hetvenes-nyolcvanas években a család tagjai folyamatosan szerezték az elismeréseket a világ cirkuszaiban. 1993-ban Gábor fiával Tiborral valamint unokájával Chilyvel  újraalapították az Eötvös cirkuszt. 

Az Eötvös cirkusz kiemelkedett az akkori cirkuszok közül, felszereltségben és a műsorok színvonalában is. József fia Loránd időközben kemelkedő zsonglőr lett magyarország egyik legjobbja. Ő volt az első hazánkban aki egyszerre hét buzogánnyal tudott zsonglőrözni. 1994-ben résztvett a Párizsi nemzetközi cirkuszfesztiválon ahol különdíjat nyert. 1998-ban Hortobágyi Károly Díjjal tüntették ki mely kitüntetés a rendszerváltás után a Jászai Mari Díj megfelelője. 2004-ben a Budapesti cirkuszfesztiválon is különdíjat nyert. 2002-ben a világhírű zenebohóc Eötvös Gábor elhunyt. Sikereit és hirnevét senki sem tudta még csak megkőzelíteni sem.

 

2005-ben az Eötvös Cirkusz egy időre bezárt és pár èvig nem turnézott.  Szerencsére az Eötvös Cirkusz nem tűnt el végleg a történelem sülyesztőjében, mint egy főnix hamvadó poraiból feltámadt. 2010-ben Eötvös Loránd vette át a cirkusz vezetését a családjával. Eddigi legnagyobb sikereit érte el a családi cirkusz, a legszínvonalasabb produkciók, a legszenzációsabb világszámok váltották egymást az elmúlt 10 évben. A cirkuszi felszerelés is korszerűbb lett, bár a fejlődés az elmúlt évtizedekben folyamatos volt. Száz éve még ló vontatta lakókocsikkal, kézzel varrt sátorral és kézzel készített ülésrendszerrel utazott a vándorcirkusz, mely kissé céltalanul hol itt-hol ott ütötte fel sátrát. Manapság ez már elképzelhetetlen. Komoly logisztikai munka előzi meg a turnékat. Egy évvel előtte megkötjük a területbérleti szerződést és inul is a reklám a médiában. 

 

Ma már modern kamionokkal járjuk az országot, Olaszországból vásárolt cirkuszi sátorkészítő gyárban, az európai szabványoknak megfelelően készült éghetetlen és vízhatlan sátorral. Gyári ülésrendszerrel és a fény és hangtechnikàról ne is beszéljünk, sokat fejlődött a technika a petroleumlámpa óta. Loránd is új szerepkörben találta magát, ő lett a konferanszié. Az előadások egyik nagyon fontos mozgatórúgója és a műsorok emblematikus személyisége. A zsonglőrködést is tovább műveli a feleségével a szintén régi cirkuszos családból származó Wertheim Adriennel  aki egyben a cirkusz kreatív igazgatója és a műsorok koncepciójànak a kidolgozása is az ő feladata. Az Eötvös cirkusz sikerei 100 éves korára csúcsosodtak ki és így ebben az évadban már két cirkusszal turnézunk. Loránd nővére Susy vezeti a másik Eötvöst cirkuszt.

 

Loránd feladata, hogy a 100 éves Eötvös Cirkusz sikeres legyen és méltó módon emlékezzen meg az elődökről. Sikeres vállalkozást adjon át az új nemzedéknek akik már képviseltetik is magukat műsorainkban, hisz Loránd kislányai Lorienn és Larissza már aktív szereplői a shownak.